Pomimo, iż Fundacja ma swoją siedzibę w Gdańsku, objęła już także pomocą wiele regionów naszego kraju.

Państwo Ornowscy z Fundacji „Pan Władek” są osobami szczególnie wrażliwymi na problemy dzieci i ich rodzin, ale co ważniejsze niezwykle skutecznymi w działaniu i organizacji , umiejącymi zjednywać sobie ludzi i instytucje. Są znakomitymi obserwatorami życia społecznego wyszukującymi sytuacje, w których dzieci mogą być zagrożone. Ich działania są przejrzyste i całkowicie bezinteresowne.

Przedstawiciele Fundacji „Pan Władek” potrafią wspaniale zajmować się i opiekować dziećmi, wykazując przy tym duże umiejętności pedagogiczne. Spotkania z nimi są dla dzieci wielkim przeżyciem.

Ich bezinteresowna praca została wielokrotnie opisywana w mediach oraz nagradzana indywidualnie i zbiorowo. Są laureatami wielu nagród m.in.: ,,Order Uśmiechu ", ,,Pro Publico Bono" - regionalna w 2004 r. oraz ogólnopolska w 2005 r., ,,Społecznik Roku”, nagroda ,,Bursztynowego Mieczyka ", nagroda ,,Fundacji Polcul".

Państwo Maria i Władysław Ornowscy zostali odznaczeni przez Prezydenta RP Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Obecnie Pani Maria Ornowska, na co dzień pracownik gdańskiego SANEPIDU, wspólnie z mężem Władysławem, emerytowanym pracownikiem firmy portowej, po pracy dwoją się i troją, aby nieść pomoc jak największej liczbie dzieci.
- "Świat do końca nie zwariował" - usłyszeli kiedyś na spotkaniu z rodzinami wielodzietnymi, dla których takie spotkania to jedyne prezenty, jakie daje im życie.
Pomoc, na którą mogą liczyć podopieczni, jest okazywana w przeróżny sposób. Począwszy od urządzania zbiórek odzieży, sprzętu gospodarstwa domowego, przez organizowanie różnych form wypoczynku letniego, zimowego, organizowanie wycieczek w czasie roku szkolnego, oraz prowadzenie Dziecięcego Banku Żywności, który jest aktualnie głównym przedsięwzięciem fundacji, a którego celem jest pozyskiwanie i rozdział żywności.

Status

gdansk.naszemiasto.pl gdansk.naszemiasto.pl dziennikbaltycki.pl dziennikbaltycki.pl pomorskie.naszemiasto.pl
         wyborcza.pl               radiogdansk.pl           wyborcza.pl         radiogdansk.pl   www.goksir-trabkiwielkie.pl
    www.parafia.i3k.pl              gdansk.pl               gdansk.tvp.pl

INTERKAM KAMIENIARSTWO CARRE PIEKARNIA
Fundacja "ENERGA" "OCEANIC" kosmetyki LISNER Port Gdański Eksploatacja Sp. z o.o.

• DŹWILEWSKI GRZEGORZ
  • HANNA FOLTYN-KUBICKA
  • ANDRZEJ GLAZA
  • LATAWIEC TOMASZ